Blog

Milyen a fakó ló?
2022.03.30.

Hogy néz ki a fakó ló?

A fakó régi magyar szó, eredetileg a fából készült tárgyak kopott szürkéssárga színét jelentette. A fakó gyakori lószínnév, különféle előtagokkal (aranyfakó, egérfakó, zsemlefakó, zsufafakószínek.). Régebben a fakó nem csak ló színt jelölt, hanem kutya színt is, gondoljunk csak az „Eb ura fakó” mondásra.

A fakó ló szín a legősibb lószín. A fakó lovak feltehetően már az ókorban vadon élő állatokként éltek, a Chauvet-barlangban található őskori barlangfestményeken számos fakó látható.

 

Hogy néz ki a fakó ló?

A fakó ló fedőszőrének színe kopottas sárgásbarna, egérszürke vagy szürkésbarna színű, fekete hosszú szőrökkel és fekete hátcsíkkal valamint lábszárcsíkokkal (a ló térdén és/vagy csánkján vízszintesen futó csíkok). A fakó külső jegyeiért az úgynevezett „fakó gén” (dun gene) felelős: A ló testét borító szőrzet világosabb színű, mint a fülek, a sörény, a lábak és a farok. A fakó lovakra jellemző a gerinc mentén húzódó hátcsík, a mellső lábak hátulján vízszintes csíkok, a homlok és az orrcsont körül egy sötétebb foltból álló arcmaszk, a vállak mentén egy keresztirányú vonal, valamint a sörény mindkét oldalán világos szőrszálak.

A fakó szőrzet egyébként különböző árnyalatokban fordulhat elő:

  • klasszikus fakó szín
  • vöröses fakó szín
  • grullo, vagy kékes fakó szín árnyalatokat.

 

Klasszikus fakó

Testszíne kopottas sárgásbarna, egérszürke vagy szürkésbarna színű, fekete hosszú szőrökkel és fekete hátcsíkkal Testszínének árnyalatai egészen a nagyon halványsárgától a nagyon sötétig terjedhetnek.

Vörös fakó

A vörös fakó, más néven sorrel lovat, amely megkapja a fakó gént, módosítót, vörösfakónak nevezik. Ez a ló a halványvöröstől a világosbarnáig terjedő árnyalatokban jelenik meg, de soha nem rendelkezik fekete hosszú szőrzettel. Sörénye és farka a krémszíntől a sötétvörösig terjedhet. A fakó jellegzetességek egy részét vagy mindegyikét mutatja.

 

Grullo

A fakó módosítóval rendelkező fekete lovat Grullo néven ismerik. Ez a szín ezüstös, füstös vagy egérszínű. Minden egyes szőrszál az ezüstös színű; nem egyenként világos és sötét színű szőrszálak keveréke. Ezek a lovak is fakó jellegzetességeket hordozzák.

A fakó ló csak egy lószín a sok közül. Ismerd meg a többi lószínt is a linkre kattintva!

További ló színekről részletes leírást itt olvashatsz: