Blog

Appaloosa ló fajta
2022.03.13.
appalosa ló fajta

Appaloosa ló – tények röviden

  • Csoport: Melegvérű lovak
  • Marmagasság: 142-165cm
  • Súly: Kb. 450 kg
  • Várható élettartam: kb. 30 év
  • A szőrzet színe: foltos, pöttyös, sörénye és farka ritkás
  • Fajtajelleg: Kis fül, jó formájú nyak, izmolt far, Széles fej, kifejező szemek, fehér folt a szem körül és a foltos pofa Appaloosa fajta jellegzetesség. Erős végtagok, paták, lábon függőleges csíkok. Könnyen kezelhető, tanulékony, strapabíró és jó munkakészségű ló.
  • Alkalmas: díjlovaglás, távlovaglás és a westernlovaglás

 Ismerd meg az Appaloosa ló fajtát

Az Appaloosa eredete

Az Appaloosa ló fajta szülőföldje Észak-Amerika, a 16. században Amerika spanyol felfedezői vitték magukkal az Új kontinensre. A fajtát a Nez-Perce indiánok tenyésztették tovább a 18. században, a mai Oregon állam területén a Palouse folyó mellett. Az indiánok leginkább a pöttyös bundájú lovakat tenyésztették szelektíven. A korábban Palouse lovaknak nevezett fajtát mára Appaloosa-nak nevezzük. Az indiánok leigázása majdhogynem az Appaloosa kihalásához vezetett a 19. században. A legtöbb ló a harcokban esett el, azok akik túl élték, a vadonba menekültek. Az 1920 években szerencsére lelkes indián póni tenyésztők felélesztették az Appaloosa tenyésztés hagyományát.

Az Appaloosa ló fajta sajátosságai bővebben

Marmagassága: 142-165cm. Az Appaloosa sörénye és farka ritkás, amiatt hogy eredeti élőhelyén, a bozótos vadonban ne akadjanak fel, könnyebben mozoghassanak. Színe és mintázata változatos, pöttyös. A fehér vagy világos folt a szem körül és a foltos pofa Appaloosa fajta jellegzetesség. Erős végtagok, erős paták, a lábon függőleges csíkok jellemzik.

Öt féle Appaloosa mintát különböztetünk meg. A Takaró foltos minta a derékig sötétebb színű, míg a csípőtől hátra felé fehér vagy világosabb, de nem pöttyös. Ha a világosabb hátsó részen pöttytök is vannak akkor azt Leopárd mintásnak nevezzük. Deresnek hívjuk azt, amikor a sötét bundán fehér foltok vannak. Márvány Apploosának nevezzük azt, amikor az egész testet márványos minta borítja. És Hópihe, vagy hófedte tarka amikor a fehér bundában test szerte sötétebb pöttyök vannak.

Ez a változatos színű és mintázatú lovacska általában jó természetű, könnyen kezelhető, nagyon tanulékony és türelmes, jó hátasló. Masszív, strapabíró és jó munkakészségű, ezért hobbilóként és sportlóként is hasznosítják a fajtát. Leginkább díjlovaglásban, távlovaglásban és a  westernlovaglásban elterjedt.

Képek forrása: Pixabay

Nézd meg bejegyzéseinket a további lófajtákról: