Blog

Luzitán ló (lusitano)
2022.08.22.
luzitán ló (lusitano)

Luzitán ló (lusitano) – tények röviden

  • Csoport: Melegvérű lovak
  • Marmagasság: 155 – 165 cm
  • Súly: Kb. 500 kg
  • Várható élettartam: kb. 30 év
  • Szőrzet színe: minden alapszín, leggyakrabban fehér és barna
  • Fajtajelleg: A luzitán ló megbízható, erős idegzetű, tanulni vágyó, emberközpontú, fürge jármódú, kifinomult mozgású, elegáns ló.
  • Alkalmas: western lovaglás, ugrás, díjlovaglás, kocsikázás

Ismerkedj meg a luzitán lóval!

A luzitán, eredeti formájában a Lusitano név a Lusitania, Portugália régi latin nevéből származik. A luzitán ló (lusitano) Európa egyik legrégebbi lófajtájaként ismert. A luzitánok a berber és az andalúz lovakkal állnak rokonságban. Az ibériai lovak tenyésztési nyilvántartása 1912 óta létezik. 1967-ben pedig felosztották őket „Puro Sangue Lusitano” (Luzitán lovak) és „Pura Raza Española” (tiszta spanyol lovak – andalúz ló) fajtákra. Ma körülbelül 10 000 telivér lusitano ló létezik, amelyek csak Európában, különösen Portugáliában találhatók.

A luzitán lovak nemes állatok – tetőtől talpig

A luzitán lovak különösen elegáns megjelenésűek, külsejükben nagyon hasonlítanak az andalúz lovakra, nehezen különböztethetőek meg. A lusitanokat látványos mozgás, és nagyobb mozgékonyság jellemzi, mint Andalúziából származó társát. Az andalúzok általában szelídebbek és nyugodtabbak, mint a lusitánók, mert a lusitano lovakat bikaviadalokra tenyésztették.

A luzitán ló bátor, gyors, és rendkívül kiegyensúlyozott ló. A portugál lófajtára jellemző a tömör testalkat, rövid háttal és közepes testmérettel. Az úgynevezett kosfej – vagyis a domború fej és orr – gyakran megtalálható ennél a fajtánál. Kifejező szemük, szépen ívelt nyakuk és enyhén lejtős csánkjuk van. Jól beállított hátuknak és az alacsony lábaktivitásnak köszönhetően a lusitanók nagyon kényelmesen lovagolhatók, ezért a hátproblémákkal küzdő lovasok különösen nagyra értékelik őket.

A lusitano a lovas legjobb barátja – ideális méretekkel

Kompakt és izmos testük, bátorságuk és mozgékonyságuk miatt ideálisak a terelésre. Ma a lusitano lovakat különösen a klasszikus és a haladó dresszúrában használják. Erős idegzetük és az a tény, hogy szívesen tanulnak, a lusitanokat lovakat alkalmassá teszi a dresszúra számára. A fajta nagyon emberközpontú, és a lovak mély kapcsolatot alakítanak ki gazdájukkal – jobban, mint más lófajták. A 155-165 cm-es marmagasságuk a lusitano lovakat közepes méretű barokk lófajtává teszi. Átlagos súlyuk körülbelül 500 kg. A lusitano lovak minden színben előfordulnak, de a fehér és a barna a leggyakoribb. Fekete és szürke színű lovak ritkán fordulnak elő, ezért keresettek.

Források: https://www.cavalluna.com/en/backstage-more/knowledge-about-horses/horse-breeds/lusitano-horses

Képek forrása: Pixabay

Nyitókép: Photo by David Dibert on Unsplash

Nézd meg bejegyzéseinket a további lófajtákról: