Andalúz ló – tények röviden

 • Csoport: Melegvérű lovak
 • Marmagasság: 162 – 167 cm
 • Súly: 410 – 510 kg között
 • Várható élettartam: kb. 25 év
 • Szőrzet színe: általában szürke és vörösesbarna, néha barna, fekete, gesztenyebarna, buckskin, cremello / perlino és szürke.
 • Fajtajelleg: elegáns, mozgékony, sportos és szívós ló, nem a gyorsaságáról híres, inkább jellegzetes nemes külsejéről, jól fegyelmezhető és irányítható hátasló. Feje domború profilú, nyaka arányos a test magasságával és hosszával. A fara kiemelkedő,  háta szinte lapos, ágyéka rövid, széles, izmos és kissé ívelt. A sörénye és a farka dús és selymes, gyakran hullámos.
 • Alkalmas: western lovaglás, ugrás, díjlovaglás, kocsikázás

Ismerkedj meg az andalúzzal!

Az andalúz ló a spanyol ló leszármazottja, ez az egyik ló fajta mely a világ ló állományára a legnagyobb hatást gyakorolta. A spanyol ló volt Európa első lova, amelyen a klasszikus lovasiskolák lovaglása alapult. A bécsi spanyol lovasiskola a spanyol andalúz lovakról kapta a nevét, és a híres lipicai fajta is tőlük származik. Az andalúz ló szinte minden lófajtára nagy hatással volt, többek között az amerikai ló állomány alapja.

Andalúz ló spanyol iskola

Andalúz keverék

Az andalúz ló tenyésztési központjai a jól ismert andalúziai városok Cordoba, sevilla, és Jerez de la Frontera. Jellemzője mozgékonyság és sportosság. Nem a gyorsaságáról híres, inkább jellegzetes nemes külsejéről: sólyom szerű profil, hosszú, dús, farok és sörény.

Az andalúz ló a történelemben

Az andalúznak nincs párja a történelemben, nem véletlenül szerepel híres szobrokon, festményeken. Olyan híres történelmi figurák lovagolták az andalúzokat, mint például El Cid, Hannibál vagy Hódító Vilmos. A Pegazus, az ókori Görögország szárnyas lova, vagy Trója lovai, a Rómaiak birodalom hódítóinak lovai között felfedezhetjük az andalúzokat. Hosszú történelmüknek és feltűnően elegáns megjelenésüknek  köszönhetően az andalúzok olyan híres filmekben szerepeltek, mint a Gladiátor, a Rettenthetetlen vagy a Gyűrűk Ura.

Mielőtt a világ felfedezte volna őket, a spanyol lovak évszázadokon át viszonylag elszigetelten éltek az Ibériai-félszigeten, amíg az idegen betolakodók és lovaik partot nem értek az ibériai partokon. Ezek az idegen lovak keveredtek az őshonos lófélékkel, és egy új spanyol lótípus alakult ki. Az ibériai lónak nevezett fajtát ma az Egyesült Államokban andalúziai lónak, a világ nagy részén pedig tiszta spanyol lónak (Pura Raza Española vagy P.R.E.) nevezik. Az ibériai lovakat 1967-ben felosztották “Puro Sangue Lusitano” (Luzitán lovak) és “Pura Raza Española” (tiszta spanyol lovak – andalúz ló) fajtákra.

A korai andalúzok a zord spanyol vidéken fejlődtek ki, és kemény és szívós lovak lettek, amelyek képesek voltak ellenállni a megpróbáltatásoknak. A spanyolok hamarosan rájöttek, hogy ugyanezek a tulajdonságok egy harci lóban is értékesek. Az ibériai ló végül Európa-szerte híressé vált kiváló harci képességeiről, és a görögök és a rómaiak, valamint a pun háborúkban a karthágóiak által választott lófajta lett. A spanyol lovat csak a középkorban váltották fel a csatatéren a nagyobb, a nehéz páncélzatú lovasok szállítására alkalmasabb huzam- és melegvérű lovak.

A reneszánsz idején jöttek létre az első katonai lovasiskolák, és megszületett a dresszúra művészete. Ez a harci manővereken alapuló szakág tökéletesen illett az andalúzokhoz. A fajta különleges tehetséget mutatott ebben a sportban, amelyet ma is megőriz.

Az ibériai fajtának azonban hamarosan a létét fenyegető veszélyekkel kellett szembenéznie. A 15. században a spanyol háborúk sorozata miatt az andalúzok száma egyre csökkent. Később, az 1800-as években a katolikus egyház elleni lázadások során, majd a 20. század leső felében tovább csökkent az állomány. Végül olyan kevés andalúziai maradt, hogy Spanyolország és Portugália kormányzati szinten korlátozta a fajta exportját, és óriási erőfeszítéseket tett az andalúziai populáció rehabilitációjára. Ennek köszönhetően a fajta újjáéledt Európában, ahol ma már több mint 200 000 egyedet számlál.

Andalúz csikó

Az andalúz jellemzői bővebben

 • Az andalúz egyedi jellemzői: Barokkos lófajták közé tartozik, nemes testfelépítésű csodás külsejű, elegáns, izmos ló. Nagy szemei, szépen ívelt nyaka, közepesen hosszú erős lábai és dús, sokszor hullámos sörénye és farka teszi még szebbé. Mozgása tetszetős, akciós, dinamikus ugyanakkor elegáns. Vérmérséklete szerint az andalúz melegvérű, színei szerint leggyakrabban szürke vagy pej, ritkábban fekete. Temperamentumára nézve az andalúz ló általában szelíd, érzékeny és okos: intelligens és gyorsan tanul, így a megfelelő kezekben könnyen idomítható. Engedelmes természetűek, alkalmazkodóképesek, és erős a tanulási vágyuk.
 • Méretek: Marmagassága 162–167 cm között van. Az andalúz mének súlya körülbelül 510 kg, és körülbelül 15,1 ½ m magasak; míg a kancák súlya körülbelül 410 kg, és körülbelül 15 ½ m magasak.
 • Életkor: Egy egészséges andalúz várható élettartama körülbelül 25 év.
 • Tartás, ápolás: Az andalúz könnyen tartható lónak számít, bár táplálkozására nagyon oda kell figyelni, hajlamosak a túlevésre. Minőségi szénából álló étrendre van szükségük, a legelőre való kijutást esetleg korlátozni kell , mert ajlamosak lehetnek a túlzott súlygyarapodásra. Hajlamosak lehetnek az anyagcsere-betegségekre is, vékonybél iszkémiás betegségre, a mének a lágyéksérvre. Az andalúz ló ápolásának fontos része a rendszeres nyírás és kefélés, sörényüket be is lehet fonni, hogy ne legyen csomós, míg a farkukat fel lehet kötni, hogy távol tartsuk a földtől. Szőrzetét a rendszeres ápolás segít egészségesen és fényesen tartani.

Miért érdemes andalúzt választani?

Az andalúzok intelligenciájuk, engedelmességük és tanulási vágyuk miatt kiváló hátaslovak szinte bárki számára, szelíd temperamentumuk miatt pedig öröm őket kiképezni.

Az andalúz ló a díjlovaglásban is nagyszerű választás: intelligenciájuk és idomíthatóságuk mellett emelkedett jármódot mutatnak, kevésbé túllovagolnak, mint egyes más fajták, és egyenes léptekkel haladnak. Ezt a rendkívül sokoldalú lovat díjugratásban és díjlovaglásban, valamint szabadidős lovaglásra is használják.

Érdekesség, hogy az andalúzt még arra is be lehet tanítani, hogy a hagyományos andalúz táncot, a Flamencót is eltáncolják gazdájukkal:

 

Források:

Andalusian Horse

https://www.horseillustrated.com/meet-the-andalusian-horse

Képek forrása: Pixabay

Nézd meg bejegyzéseinket a további lófajtákról: