Blog

Milyen a sárga ló?
2022.07.04.
sárga ló

Milyen a sárga ló?

A sárga ló (angolul chestnut – gesztenye színű ló) alapvetően nem sárga, hanem tényleg inkább vöröses gesztenye színű. A ló színe egészen a világostól gesztenyétől a sötét barnáig változhat. A legfontosabb dolog, amivel meg lehet különböztetni a többi, bármilyen más ló színtől, az az, hogy  nincsenek fekete pontjai ( a  pontok a sörényre, a farokra, a lábakra és a szemekre vonatkoznak) és általában a farok és sörény színe megegyezik a ló szőrének színével.  Ha a lónak fekete szőrszálai vannak a pontokon, akkor nem lehet sárga ló. Emiatt nem összetéveszthető például pej lóval, aminek színe lehet ugyanilyen, viszont nem vöröses lenne a sörénye és farka, hanem fekete.

A sárga lovak lehetnek…

Egészen halvány vöröses szín árnyalattól indulva egészen a sötét kávészínig, és a kettő közötti összes vörösesbarna árnyalatig. A  ló genetikai felépítése határozza meg a ló színét. A sárga ló színváltozatai:

Májsárga ló

A májsárga lovak (Liver Chestnut) csokoládébarna színűek. A sörény és a farok ugyanolyan színű. Két változata létezik: a sötét májsárga és a világos májsárga. Érdekesség, hogy léteznek fekete-sárga lovak, ezek a sötétebb májszínű gesztenyebarna lovak. A sörényük és a farkuk általában fekete szőrzetű, a testszőrzetük pedig szinte fekete.

Kendersörényű sárga

A kendersörényű sárga ló (Flaxen Chestnut) vörösesbarna testű, lensárga sörénnyel és farokkal. Ez az egyetlen olyan sárga ló szín, ahol a sörény és a farok színe eltér a test színétől, általában jóval világosabb a testnél,  ha szőke, akkor kendersörényű sárgáról beszélünk.

Világos sárga ló

A világo sárga lovat homoksárgának is nevezik. Az egész ló homokszínű.

Agyagsárga ló

Az agyagsárga pedig fényes vöröses színű, mint a rézpénz. A sörénye és a farka azonos színű.

Milyen színű lovakkal keverhető össze könnyen a sárga ló?

  • A Sorrel lovak szőrszíne nagyon hasonló lehet a sárga lovakéhoz, emiatt könnyen összekeverhetők. A sárga lovak szőrszíne a vörösesbarnától a sötét csokoládéig változhat, míg fontos, hogy a sorrel lónak általában vörös színű alapszőrzete van, de fehér jegyekkel valamint a sörénye és farka lenvörös színű. A sárga lónak viszont legtöbbször gesztenyebarna színű a sörénye és a farka is. A sorrel kifejezést inkább az Egyesült Államokban használják, míg a „sárga” kifejezés Európában elterjedtebb.
  • Néha egy sárga ló a legsötétebb barna színt mutathatja, olyannyira, hogy szinte már fekete színűnek tűnhet. De ez nem így van. Egy sárga lónak soha nincsen fekete jegye, azaz soha nem termel fekete pigmentet, maximum nagyon sötét barna színei vannak, míg egy igazi fekete ló viszont valódi fekete pigmentekkel rendelkezik.

A ló színekről a linkre kattintva találsz összefoglalót

Cikk forrása: https://animalqueries.com/black-chestnut-horse/

Nézd meg a további ló színek pontos leírását itt: