Blog

Milyen színű az almásderes ló?
2022.11.28.
almásderes

Milyen színű az almásderes ló?

Az almásderes színű lovak egyedi külsejükkel kiemelkednek a többiek közül. De miért néz ki így a szőrzetük színe?

Az almásderes ló szürke szőrszínét világosabb szőrszálakkal létrehozott minták tarkítják a testükön. Ezek a minták általában csillag – vagy kör alakban  jelennek meg a ló testén. Ez a fajta színezés nem minden lófajtában fordul elő, de gyakori lehet például az andalúzoknál, a luzitánoknál, a lipicaiaknál, a conemaráknál és a welsh póniknál.

A szürke gyakori szőrszín a lovaknál, azonban nem minden szürke lónak van pettyes szőrzete. Az életkor, a genetika és az egészségi állapot fontos szerepet játszik abban, hogy a ló szürke foltos lesz-e. Az almásderes lónak domináns szürke génnel kell rendelkeznie. Más lószínek, amelyeket gyakran összetévesztenek a szürkével, a grullo, az ezüstös buckskeen és a cremello. Bár ezek a lovak szürkének tűnhetnek, genetikailag nem valódi szürke lovak. Egy valóban szürke lónak domináns szürke génje van.

 

Érdekes tények az almásderes lovakról

A szürke lovak hosszú életük során színt váltanak. A pettyes szürke, vagy almásderes lovak általában a szürkétől eltérő színben születnek. Lehetnek gesztenyebarna, vörösesbarna, fekete vagy színűek. Ahogy öregszenek, a sötétebb szőrzetük egyre világosabb szőrszálakat kap, míg végül teljesen szürkék lesznek. Sok szürke lónak van egy „foltos” fázisa. Ahogy a sötétebb szőrzetüket világosabb szürke szőrzetre cserélik, sokszor pettyesnek tűnnek. Ez inkább a fiatalabb, két és hétéves kor közötti szürke lovaknál figyelhető meg. Ha egy szürke ló elérte a fénykorát, a szőre világos, egyszínű szürke lesz.

Az almásderes lovaknak sötét a bőrük. A szürke lovakat gyakran összekeverik a fehér lovakkal. Megjelenésükben a különbséget a ló bőrének színe alapján lehet megállapítani. A valóban fehér ló bőre világos, általában rózsaszínű. A szürke lovak bőre sötét, általában fekete vagy szürke. Még egy fehér szőrűnek tűnő szürke lónak is sötét lesz a bőre alatta. A szürke lónak sötétebb a pofája, és a szeme körül sötétebb bőr látszik. Még a fülek vagy a nemi szervek hegyének megnézése is segíthet jelezni, hogy a lónak sötét vagy világos bőre van-e.

Gyakran előfordul, hogy a szürke lovaknál a szőrzetükben látható pöttyök a szőrzetük világosabbá válásának és szürkévé fakulásának az eredményei. A szőrzet színe nem egyszerre változik, hanem inkább foltokban. Innen a pöttyös megjelenés.

Még azután is, hogy a ló szinte teljesen kifehéredett, előfordulhat, hogy másfajta pettyezettséget látsz a szőrzetükben. A pettyezettség a ló jó egészségének jele is lehet. A megfelelő táplálkozással rendelkező, fényes szőrzet hatására a ló testén halvány pettyek alakulhatnak ki.

Andalúz ló

Ahogy a ló kezd öregedni, világosabb szőrszálak kezdenek elterjedni a szőrzetén. Az egyéveseknél észreveheted, hogy világosabb szőrszálak jelennek meg a ló pofája, szeme és lábai körül. Ahogy a ló megközelíti a kétéves kort, acélszürke színűvé válik. A folyamatnak ezen a pontján a szőrzetük inkább tömörnek tűnik, mint pettyesnek. Mire a szürke ló eléri a tizenéves korát, már többnyire fehér szőrzetűnek tűnik. Az orra, a fülei, a lábai és a szemei körül még lehetnek sötét pontok. Amikor a szürke ló eléri az idősebb korát, a testén alig maradnak nyomokban sötét szőrszálak.

A ló színekről a linkre kattintva találsz összefoglalót

Cikk forrás: https://equinehelper.com/dapple-grey-horses-facts/