Blog

A ló élettartama – meddig él egy ló?
2024.02.11.
ló élettartam- meddig él egy ló

A ló élettartama – meddig él egy ló?

Az, hogy meddig él egy ló, nagyban függ attól, hogy hol él és hogyan tartják. Míg a musztángok és más vadon élő lovak átlagosan 15 évig élnek, a háziasított ló élettartama ma már 25-30 év is lehet. A háziasított lovak azért élnek tovább mert jobban tudunk róluk gondoskodni. Ha például egy vadon élő ló megbetegszik, mozgása lelassul nehezebben tud táplálkozni és lépést tartani a ménessel, ez a pusztulásához vezethet. Míg a háziasított ló a gondos ápolásnak köszönhetően még jóval azután is egészséges lesz, hogy már nem képes versenyezni. Ők akár 30 éves korukig is élnek.

Ló élettartama – életszakaszok

Újszülött csikó

Az újszülött kor születéstől az elválasztásig tart. Az újszülött csikók nagyon függnek az anyjuktól, hiszen azok szoptatják őket.

Elválasztott csikó ( 4-7 hónapos)

A csikókat 4-7 hónapos koruk között elválasztják az anyjuktól. Ezalatt az anyatejről a takarmányra áll át a táplálkozásuk.

Andalúz csikó

Fiatal ló ( 3 éves korig)

Ebben az időszakban a csikó lóvá fejlődik. 3 éves korukra általáben befejeződik a csontozat növekedése.

Felnőtt ló ( 3-15 éves korig)

A lovak ilyenkor már csak izomzatukban fejlődnek, a legjobb sportos éveikben járnak.

Idős ló ( 15+ éves)

15 év felett a lovak általában lassulni, öregedni kezdenek.

Azt nem lehet meghatározni, hogy melyik ló él tovább mint a többi. Valószínüleg genetikai oka van annak, hogy egyes lovak tovább élnek mint a többiek. A megfelelő étrend, pataápolás, fogápolás, a mozgás és az orvosi ellátás esélyt ad a háziasított lónak a hosszú és egészséges életre. Amíg régen a fogak kopása szabta meg a lovak élettartalmát, ma már a gondos gazda lova hosszabb életű lehet. Míg régebben egy 13 éves ló már idősnek számított, ma már inkább a 25 éves lovakat tartjuk annak. Vagyis épp úgy mint az emberek, a lovak ma már hosszabb életet élhetnek.

Hogyan állapítható meg hogy mennyi idős a ló?

A ló életkorára a fogaiból következtethetünk. A lovak fogai körülbelül 20 éves korukig nőnek. Azonban a legelészés és a rágás koptatja a fogaikat. Tehát az idősebb lovaknak a fogai kopottabbak, mint fiatal társaiké. Legfőképpen az alsó metszőfogak állapotából következtethetünk a ló életkorára. Ezt úgy nevezik hogy fogéletkor. A hozzáértő szakember a metszőfogak felületén található mélyedés megjelenéséből következtet a ló életkorára. A másik árulkodó jel lehet a ló soványsága. Az idősebb lovak nehezebben rágnak, emésztésük is rosszabb. Ez meglátszik testsúlyukon is.

Ahogy fentebb is írtuk, gondos ápolással sokat tehetünk a ló életének meghosszabításáért. Sajnos vannak azonban olyan tényezők, amelyekre nincs ráhatásunk. Kólika és sérülés bármelyik lóval elő fordulhat, még a lehető legjobb gondoskodás mellett is.