Blog

milyen színű a pej ló?
2022.05.19.
pej ló

Milyen színű a pej ló?

A vörösesbarna, vagy más néven pej ló szín az egyik legnépszerűbb szín és ez a szín az, amely legtöbb őshonos lófajtában megtalálható. A pej (angolul bay) emiatt az egyik leggyakoribb színváltozat a lovaknál. Ha kezdő lórajongó vagy, ez a cikk segít Neked abban, hogy többet tudj meg a pej színű ló eredetről, a tulajdonságairól, a genetikáról és mindenről, amit a pej lószínről tudni lehet. De milyen színű a pej ló pontosan?

A pej lovak vörösesbarna szőrzettel, sötét bőrrel és fekete pontokkal rendelkező lovak, beleértve a sörényét, a farkát, a füleit és az alsó lábszárait. Ritkán, a fejükön és a lábukon fehér jegyek is megjelenhetnek. A pej ló színe a világos rézvöröstől a bordón át a sötétbordó és mahagóni színig terjed, jellemző színek még a fekete, a gesztenyebarna, a barna és a szürkésbarna.

Gyakori tévedés, hogy a színezetük miatt a pej lovakat külön lófajtának minősítik. A „pej” vagy angolul „bay” szó azonban olyan kifejezés, amely a különböző lófajták által mutatott standard színváltozatot írja le.

Hogyan állapítható meg, hogy egy ló pej-e?

Könnyű összetéveszteni a pej színt más lószínekkel, de van néhány alapvető jellemző, amivel ha tisztában vagy, meg tudod majd állapítani hogy az illető ló pej vagy sem.
Ha alaposan megnézel egy pejt, megfigyelhető a vörösesbarna szőrrel borított test és a fekete színezés a sörényben, a farokban, a fülszéleken és az alsó lábszárakon. Ezek a „fekete pontok” a fő azonosítóik. Ezek nélkül a ló nem tekinthető „pejnek”. A lovak a bőre is sötét, némi fehér aláfestéssel, ahol a bőr láthatóan rózsaszínű. Sőt néha még fehér minták is előfordulhatnak a pej szőrzetén, így foltos lovakat eredményezve.

Milyen színű a pej ló: Színváltozatok

A pejek nem egyetlen színtípusban fordulnak elő, ami meglehetősen változatossá teszi őket, lehetnek különböző árnyalatú pej színei a réz és homokszíntől a mélyebb vörös és mahagónitól egészen a sötét barna színig. Íme néhány a pej lovak színváltozatai közül:

Pej ló

Ez a leggyakoribb pej szín: vöröses vagy barna szőrzetből áll, fekete pontokkal. A testén nincs észrevehető világosabb vagy sötétebb szőrzet.

Sötét, vagy mahagóni pej ló

A sötétbarna-vörösesbarna színű ló. A sötétbordó lónak mélybarna, vöröses színű teste van, amely szinte feketének vagy a barna sötét árnyalatának tűnik.

Vörös pej ló

A vörös pej, vagy Blood Bay a második legsötétebb szín a pej lovak közül, amelyet a mély vérvörös szőrszín jellemez. Első pillantásra a blood bayek teste a lila árnyalatúnak tűnhet. Mahagóni vagy sötétbordó színűek, és gyakran összetévesztik őket a standard pej színnel. A vörös pej ló ritka a többi színváltozathoz képest.

Rézvörös pej

Ezeket a lovakat általában standard pej lónak gondolják. Az előzőekben említett színekhez képest azonban ez az árnyalat általában világosabb. A rézszínű pej lovaknak gazdag, narancsvörös szőrszínük van.

Világos vagy arany pej

A világos vagy aranyszínű pej a legvilágosabb színű pej ló, és a sötétebb árnyalatokhoz képest a legkevésbé gyakori. A ló szőrszínének színe a világos vörös árnyalattól az aranysárga színig terjedhet. Nem tévesztendő össze a buckskin vagy a fakó lovakkal.

Vadbarna pej

A vadbarna ló szinte pontosan úgy néz ki, mint egy barna ló, de a fekete pontok csak a ló lábának lábszáráig vagy lábszárcsontjáig terjednek. Néha már bokánál véget érnek. Ez gyakran előfordul a pangare génnel rendelkező lovaknál, amely a ló fangjának, hasának és belső alkarjának, combjának világosodásáért felelős.

Buckskin

A buckskin a pej egy másik színváltozata, amely a krémszínűtől a sárgás vagy narancssárgás árnyalatig terjedhet. A legvilágosabb árnyalat az írószín, ahogy a képen látható, míg a legsötétebb a kormos árnyalat. Szőrszínüket egyetlen krémszínű hígító gén befolyásolja. A legtöbb buckskinnek borostyánszínű vagy sötét színű szeme is van.

Fakó pej vagy Zsufafakó szín

A fakó pej vagy bay dun lovak szőrszíne a barnától a sárga világosabb árnyalataiig terjed. Hátcsíkokkal és primitív jegyekkel rendelkeznek a lábukon. Megjelenésüket a fakó (dun) gén befolyásolja. A hátuk közepén futó sötét csík miatt néha „zsufafakó” néven is emlegetik őket.

További, ritka pej színek

  • Homok-pej: A Homok-pej (sandy bay) lovakat gyakran összetévesztik a buckskin, vagy zsufafakó lovakkal, mivel világos, elmosódott sárgás testszínük miatt. Ezt a színt egy további krémszínű gén, egyfajta hígítási gén okozza, amely a lovak még világosabb színét okozza.
  • Perlino ló: Ez a ló úgy néz ki, mintha egyenesen egy meséből jött volna. A perlinók két krémszínű génnel rendelkeznek, amelyek a szőrzetük nagyon világos krémszínűre, majdnem fehérre hígulását okozzák. Színüket gyakran tévesen az albinizmussal hozzák összefüggésbe olyan egyéb tulajdonságaik miatt, mint a rózsaszínű bőr és a kék szemek.
  • Borostyán-pezsgő pej: Az aranyszínű ló. Csokoládé színű pontokkal és a mogyoróbarna szemekkel. A champagne gén felelős azért, hogy a ló teljes szőrszínét sötétbarnából és vörösből arany árnyalatúvá hígítja. Ezeket a lovakat „borostyánsárga bakonyiaknak” is nevezik, és a vörösesbarna színezet egyik legritkább árnyalatát képviselik. Abban különböznek a normál champagne színű lovaktól, hogy a lábuk nem ugyanolyan színű, mint az egész testük. Csokoládébarna pontjukon nincsenek is olyan primitív jegyek, mint a hátcsíkok és a lábcsapágyak.
  • Ezüst pej, Pinto pej és Leopárd pej

 

Ló színek, melyeket leggyakrabban összekevernek a Pej színnel

Az egyik ilyen a gesztenye szín, mert a vöröses testszőrzetük miatt a gesztenyebarna lovak nagyon hasonlítanak a pej lovakra. A fekete pontok helyett azonban sörényük és farkuk ugyanolyan árnyalatú vagy néhány árnyalattal világosabb, mint a szőrzetük színe.

A másik pedig a fekete ló, mert a nagyon sötét pej és a fekete ló szín közel áll egymáshoz. Megkülönböztetésük egyszerű módja, ha megnézzük a szőrzetet a szemük és a pofájuk körül. A fekete lovaknak ezeken a területeken mindig fekete szőrük van, míg a barnáknak vagy gesztenyéknek vörösesbarna vagy világos aranyszínű szőrük van.

A ló színekről a linkre kattintva találsz összefoglalót

Cikk forrása: https://www.bubblypet.com/bay-horse/

 

További ló színekről részletes leírást itt olvashatsz: