Blog

Lovas közlekedési szabályok közúton
2022.11.26.

Lovas közlekedésre vonatkozó szabályok közúton

A lovaglás fantasztikus sport. A közlekedésben való résztvevőként, közúton illetve városban különösen fontos, hogy lovasként, állattartóként valamint autóvezetőként egyaránt türelemmel forduljunk egymás iránt és tartsuk be a közlekedés jogszabályait. A lovat és lovasát valamint az állati erővel vont járműveket húzó állatokat tartsuk tiszteletben, hisz közúton közlekednek, munkát végeznek, terhet húznak.

Járműnek minősül-e a KRESZ szerint a ló? Igen, mégpedig nem motoros jármű. A lovat hajtó vagy vezető személy pedig a KRESZ szerint vezetőnek, sofőrnek minősül.

Sofőr fogalma (lovas nézőpontból): Vezető az a személy, aki az úton járművet vezet vagy állatot hajt.

Haladás közúton lóval

Ha lovagolunk, vagy lovat vezetünk közúton, akkor szorosan az út jobb szélén kell haladni

  • Hajtott vezetett állattal
  • Állati erővel vont járművel egyaránt

 

A Kresz szabályai szerint tilos:

  • Főútvonalon állatot hajtani, vezetni, kivéve, ha más útszakaszon ez egyáltalán nem lehetséges
  • Állatot az úton őrizetlenül hagyni (kivéve ha meg van kötve)
  • Az állatot szorosan az úttest szélén kell hajtani vagy vezetni, kivéve abban az esetben, ha az állat hajtása a forgalmat lényegesen akadályozza, ilyenkor a leállósávra vagy az útpadkára kell terelni.
  • Úton állatot csak olyan személy hajthat vagy vezethet, aki az állatot irányítani képes és szükség esetén meg tudja akadályozni azt, hogy az állat a személyi és vagyon biztonságot veszélyeztesse.
  • Lakott területen kívül az állatot hajtóknak illetve vezetőknek éjszaka fényvisszaverő mellényt kell viselniük. Továbbá az állatok bal oldalán fehér vagy sárga fényt hátul pedig piros vagy sárga fényt adó, messziről is jó látható lámpát kell elhelyezni.
  • Vasúti átjárón egyszerre maximum 10 állat hajtható át egy csoportban.
  • Állatot út közelében csak olyan módod szabad tartani, hogy oda ki ne juthasson

Ha lovassal találkozunk fontos:

Lovassal való szembetalálkozás esetében – ha a vezető feltartott karral jelzi, vagy egyébként megállapítható, hogy az állat ijedős – az autó sebességét csökkenteni kell, vagy ha szükséges, megállni.

Tilos a távolsági fényszóró használata a hajtott (vezetett) állattal való szembetalálkozás esetén olyan távolságon belül, ahol a szembejövő jármű, az állatot vagy annak vezetőjét elvakíthatja.