Blog

Lovas felszerelések nevei
2023.09.24.

 Lovas felszerelések nevei

Íme egy hasznos lista az alap lovas felszerelésekről, a lovas felszerelések neveiről kezdőknek. Ha nem tudod, hogy ezek közül a tárgyak közül melyik mire való, ne aggódj! Mindegyikről részletesen beszámolunk.

Lovas felszerelések lovasoknak

A lovasoknak való alap lovasfelszereléseket találod az alábbi listában, mondhatni fontossági sorrendben.

 • Kobak (lovas sisak) A lovas sisak minden lovas számára elengedhetetlen, függetlenül a tudástól. A lovaglás veszélyes sport, és a fejsérülés nagy kockázatot jelent. Ehhez a sporthoz kifejezetten lovaglásra tervezett sisakra van szükséged, mivel az rendelkezik az ehhez szükséges biztonsági felszerletséggel.
 • Gerincvédő (lovasok számára) A gerincvédő mellény megvédi a törzsét az eséstől, a pata ütéstől. Többféle gerincvédő van, (kemény páncél, puha páncél, vagy akár levegővel töltött gerincvédő mellényt is választhatsz) legfontosabb, hogy a maximális védelem érdekében méretben tökéletesen passzoljon a lovasra.
 • Lovascsizma (magas csizma vagy rövid csizma) Egy jó lovaglócsizma minden lovas számára elengedhetetlen. A lovaglócsizmáknak alacsony sarka és enyhén strukturált talpa van, hogy a láb ne csússzon át a kengyelben, valamint keményebb kialakítású orr-részük védi a lábujjakat. Magas csizmákon kívül vannak bokacsizmák is, melyekhez ajánlott a lábszárvédő használata.
 • Lábszárvédő (rövid csizmához) Rövid lovaglócsizmához ajánlott a lábszárvédő viselete, szintén a láb védelme a célja.
 • Lovaglónadrág vékony, rugalmas anyagból készül, ezáltal lehetővé teszi a szabad mozgást, és belső varrás nélkül, hogy megakadályozza a kidörzsölődést. Szorosan illeszkedik, és a belső lábszár részen biztonságot és a lóval való kommunikációt szolgáló speciális tapadóanyaggal van ellátva.
 • Lovas póló vagy ing lakkor a legjobb, ha légáteresztő anyagból készült és kényelmes, így nem korlátozza a mozgást.
 • Lovaskesztyű azért szükséges, hogy a  kantár ne törje fel a kézfejet.
 • Lovaspálca segít a ló irányításában

Alap lovas felszerelések a lónak

 • Nyereg A nyergeket úgy tervezik, hogy mind a lovashoz, mind a lóhoz illeszkedjenek, bőrből és fából készülnek. Többféle nyereg létezik, legismertebbek az angol nyereg (ugratásra, tereplovaglásra), western nyereg (kényelmes nyereg hosszabb túrákra is) és a galopp nyereg (könnyű verseny nyereg).
 • Nyeregalátét és heveder A nyeregalátétet a nyereg alatt használják, vékony párnarétegként szolgál, hogy a nyereg ne súrlódjon a lóhoz. Felszívja az izzadságot és védi a nyerget és a lovat is. A heveder egy pánt, mely a ló hasa körül fut és így rögzíti a nyerget a lóhoz.
 • Kengyel (kengyelvasak és szíj) A kengyelvasak lábtartó fémgyűrűk, kengyelbőrhöz vannak rögzítve. Arra szolgálnak, hogy lovaglás közben stabil, lapos támasztékot nyújtsanak a lábadnak valamint a lóra való felszálláshoz is szükségesek.
 • Zabla, kantár és szár A kantár az egyik legfontosabb kommunikációs eszköz, amelyet a lovaglás során a ló irányításához használunk. Részei a homlokszíj, pofaszíj, orrszíj, torokszíj és a tarkószíj, valamint a szár. A szár rögzíti a ló szájában a zablát.
 • Ínvédő Az ínvédő ugratáskor megvédi a ló lábát az ütéstől. Tépőzárral helyezhető fel a ló lábára, általában csak az első két lábra.
 • Ápolószerszámok (kefe, kaparó)  A lóápolás célja nem csak  a ló tisztán tartása és a szőrzet fényesítése. A lókaparás és kefélés egyrészt fokozza a a ló vérkeringését másrészt munka közben a lovat is aprólékosan ellenőrizhetjük, nincs-e rajta sérülés vagy egyéb problémás terület. Az ápolás egyben a ló és lovasa közötti kötelék kialakításának és szorosabbra fűzésének remek módja.
 • Lótakaró az, hogy milyen anyagú és vastagságú lótakaró szükséges, függ az éghajlattól, a lótól és a lovaglási szokásoktól. Fontos még tudni azt is, hogy a megfelelő takaró mérethez hogyan kell pontosan lemérni a lovat.
 • Légyspray Bár a legyeket lehetetlen kiirtani az istállóból, jelentősen csökkenthető a számuk légyspray használatával. Ez védelemül szolgál a ló számára, megvédi a kellemetlen csípésektől, az esetleges fertőzésektől is.