Blog

Híres magyar lovak
2022.03.17.
híres magyar lovak

Híres magyar lovak

 

A leghíresebb magyar ló, akit szinte minden magyar ismer Kincsem volt. Rajta kívül azonban vannak még mások az elmúlt 150 évből a híres magyar lovak listáján. Lássuk kik voltak ezek a lovak?

Kincsem (1874 -1887)

Kincsem, talán a legismertebb ló a híres magyar lovak között. A sárga kanca Blaskovich Ernő birtokán született Kisbéren. 2 évesen kezdte meg pálya futását. Igazi szeszélyes hölgyként nem volt hajlandó versenyezni legjobb barátja, egy fekete fehér cica nélkül. Válogatós volt mind az abrak, mind pedig az ivóvíz szempontjából. Ha nem tetszett neki valami, inkább meg sem kóstolta, éhezett és szomjazott, amíg az igazán kedvére valóhoz nem jutott hozzá. Sztár allűrjei is éppen azt bizonyítják, hogy igazi csillag volt a híres magyar lovak között.

Kincsem alig volt 2 éves, mikor megnyerte első versenyét és soha többé nem is kapott ki ettől kezdve. Angliában és Francia országban megrendezett versenyeket is sorra megnyerte. Legemlékezetesebb versenye a baden-badeni futam, ahol döntetlent futott az osztrák Prince Giles The First nevű telivérrel. A versenyt újra futották, ahol Kincsem fölényesen győzött. Kincsem bármilyen távon nyerni tudott, 6 éves korára azonban sajnos lesántult és hivatalosan vissza vonult. Utódai között szintén sok híres versenylovat találunk. Utolsó szülése után, 13 három évesen éppen a születése napján halt meg, 1887-ben. Nevét máig őrzi a budapesti ügető, a Kincsem park.

Fotó: Fortepan / Bojár Sándor

Imperiál (1960 – 1989)

Imperiál a kisbéri ménesben született angol telivér méntől és olasz kancától. Már korán megmutatkozott, hogy igen nagy termetű mén válik belőle. A pej színű telivért eleinte túlzottan sérülékenynek tartották, de már az első versenyein rá cáfolt erre és három évadban is veretlen maradt a versenypályán. Már három évesen két derbit nyert magyar pályarekorddal.

A híres magyar lovak között egyedül Impreiált érte az a megtiszteltetés, hogy meghívták a világ tizenegy legjobb lovának versenyére az USA-ba, ahol végül a hetedik helyen végzett. Pályafutása sajnos igen rövid volt, 5 évesen már abba hagyta a versenyzést. Leszármazottai Európa-szerte díjakat nyertek. A legendás Imperialt 1989-ben el altatták, csontvázát ma is láthatjuk Bábolnán kiállítva.

 

Overdose (2005 – 2015)

Napjaink legsikeresebb magyar színekben versenyző lova Angliából származó pej mén, Overdose volt. Már három évesen az európai ranglistán az első, a világ ranglistán pedig a harmadik helyezést érte el. Ezt követően 12 egymást követő versenyén veretlen maradt. Magyarország egyik legsikeresebb lova lett annak ellenére is, hogy pályafutása során több alkalommal betegség miatt kihagyásra kényszerült.

Lábsérülése miatt végül 2013-ban visszavonult, nevét az Overdose díj őrzi, melyet egykori tulajdonosa, Mikóczy Zoltán alapított lova tiszteletére.

 

Sambo, a jövő reménysége

Sambo, az idén 5. évébe lépő pej mén 2020-ban kezdett el versenyezni nyeretlen kétévesként. Eddig három versenyen indult, és mindhárom alkalommal kimagasló győzelmet aratott, de a legnagyobb győzelmét mindjárt a bemutatkozó versenyén futotta: 14 lóhosszt vert rá riválisára. Sambo 1,5 évesen került magyar gazdáihoz az Alagra. Jelenleg a legfőbb cél a Magyar Derby megnyerése ló és lovasa számára. Mindehhez Sambo kiváló adottságokkal rendelkezik, bár még sokat kell tanulnia, de jól irányítható, jó a temja és könnyen robbant, ha a helyzet megkívánja. Méltó utód válhat belőle Kincsem, Imperial és Overdose után…