Blog

Az állatorvosi asszisztens főbb feladatai
2023.06.12.

Mivel foglalkozik és mik a főbb feladatai egy állatorvosi asszisztensnek?

Az állatorvosi  asszisztensi állás kizárólag olyan személyeknek való, akik a szívükön viselik az állatok sorsát, egészségét. Szenvedélyesen szeretik az állatokat és a legjobb ellátást szeretnék adni nekik. Az állatorvosi asszisztensek állatorvosok, állatorvosi tudósok, állatorvosi technológusok felügyeletével, rutin feladatokat végeznek, és az állatok jólétét biztosítják. Laboratóriumokban, állatkórházakban, és klinikákon a nem haszonállatokat gondozzák.

Milyen feladatokat végez egy állatorvosi asszisztens?

Az állatorvosi asszisztensek naponta többféle feladatot végeznek, etetik az állatokat, mérik a hőmérsékletüket. Természetesen az állatok helyének, ketreceinek a tisztítását, a gyógyszerek beadását, a műtétek és az egyéb orvosi beavatkozások előtti és utáni ápolás is a munkájuk részét képezi.

Az állatorvosi asszisztenseknek a következő feladatokat kell elvégezni:

  • Az állatok orvosi beavatkozások utáni megfigyelése és gondozása.
  • A sebészeti eszközök és felszerelések sterilizálása és karbantartása.
  • A ketrecek, kennelek, vizsgálók, műtők tisztítása és fertőtlenítése.
  • A beteg vagy sérült állatok sürgősségi ellátásában segítségnyújtás.
  • Az állatorvos által felírt gyógyszerek és oltások beadása az állatoknak.
  • A rutin laboratóriumi vizsgálatok, röntgenfelvételek készítése.
  • Az állatok etetése, fürdetése.
  • Mintavétel, vér, vizelet, szövetminta vétele, vizsgálat céljából.
  • Az állatorvosi asszisztensek segítik az állatorvos munkáját a műtéti és egyéb eljárások során, nagy szerepük van az eljárások végzésében.
  • Műtét közben előkészítik a berendezéseket és a műtét közben szükséges eszközöket és anyagokat átadják az állatorvosnak, valamint fogják az állatot a vizsgálatok alatt.

Abban az esetben ha olyan állatot altatnak el amelyeknek már nem lehet elfogadható életminőséget biztosítani akkor az állatorvosi asszisztenseknek érzelmi támaszt, stabilitást, és érettséget kell tanúsítani. Ugyanezt kell tenniük, ha bántalmazott  állatokat kezelnek.

Az állat tulajdonosok  számára az állatorvosi asszisztensek az első kapcsolattartó pont az orvos és a beteg között ezért nagyszerű emberi készségekre is szükségük van.

Hol dolgozik az állatorvosi asszisztens?

Az állatorvosi asszisztens többsége klinikákon, állatkórházakban dolgozik, másokat kutatóintézetekben, laboratóriumokban, főiskolákon, egyetemeken alkalmaznak. Szemtanúi lehetnek bántalmazott állatoknak, esetleg segíthetnek a beteg, sérült vagy nemkívánatos állatok elaltatásában, így a munkájuk érzelmileg vagy fizikailag megterhelő lehet.

Az állatorvosi asszisztensek teljes vagy részmunkaidőben dolgoznak, de gyakran van lehetőségük a rugalmas munkaidő beosztásra.  Azok azonban, akik 24 órás intézményekben dolgoznak előfordulhat, hogy esetenként este, éjszaka, hétvégén de akár ünnepnapokon is dolgozniuk kell.

Azok akik a munka nehézségei ellenére szívesen szereznének állatorvosi asszisztensi képesítést  a budapesti állatorvosi asszisztens tanfolyamot az OKJ Akadémia szervezésében el tudják végezni.

Összegezve

 Az állatorvosi asszisztensi munka csak olyan személyeknek ajánlott, akik nagyon szeretik az állatokat és hajlandók mindent megtenni az érdekükben úgy, hogy közben érzelmileg stabilak tudnak maradni akkor is, ha a munkájuk érzelmileg megterhelő.