Arab telivér – tények röviden

  • Csoport: telivér
  • Marmagasság: 147-165 cm
  • Alkalmas: díjlovaglás, show horse,
  • Súly: Kb. 350-450 kg
  • Várható élettartam: kb. 25-30 év
  • Szőrzet színe: minden alapszín kivéve tarka
  • Fajtajelleg: nyugodt és megbízható feltűnően szép és elegáns, ugyanakkor szívós fajta.

Ismerkedj meg az Arab telivérrel

Az Arab telivér története

Az Arab telivér a világ legrégebbi megszelídített házilófajtája. A beduinok kb. 7,000 éve szelídítették meg. Mélyen hittek benne hogy a ló Allah ajándéka, aki a sivatagi szelet olyan teremtménnyé formálta, mely szárnyak nélkül képes repülni. Ezért a beduinok féltve őrizték a ménest. Minden külső hatást igyekeztek kizárni, ennek köszönhető hogy a jó tulajdonságok évezredek alatt megmaradtak a fajtában. Még a tiszta vérű tenyésztés összes adatát is fel jegyezték. A beduinok a törzsi harcokban az Arab telivérnek köszönhették a túl élést, ezért bensőséges viszony fűzte őket a lovaikhoz.

Az Arab telivér ló jellemzői

Az Arab ló (Arabs) tehát a sivatagi túlélésre és szépségre kifejlesztett melegvérű fajta. A modern tenyésztők a szépséget  részesítették előnyben az egészség és a szívósság rovására. De szerencsére az Arab telivér ma is elegáns és kitartó. A fajta igen sokoldalú, nemzetközi bajnokokkal rendelkezik a legkülönbözőbb szakágakban. Az Arab telivérek uralják a hosszú távú lovas versenyeket (endurance riding: 50 – 100 mérföld verseny táv).
Az Arab telivérek intelligensek, és szeretik, ha tisztelettel bánnak velük. Emiatt terjedt el róluk hogy ideges fajta. Pedig ha jól bánnak velük, nyugodt, megbízható lovak. A beduinok hagyományosan családtagként kezelték lovaikat, akik ezt meghálálták.

arab ló arab, telivér

Egy tipikus Arab ló kis termetű. A feje domború profilú és nagy, kifejező szemei vannak. A nyaka hosszú és ívelt, a háta rövid és lapos. A farok pedig magasan áll. A bőre fekete, a szőrzete finom és selymes. Minden egyszínű szín lehetséges, de sosem tarka.

 

Nézd meg bejegyzéseinket a további lófajtákról: